Конституція України – основний Закон держави

        28 червня цього року Україна відзначатиме 25-ту річницю Конституції України, основного Закону держави.

      Слово «конституція» латинського походження, що означає «установлення», «устрій». Перша Конституція в історії України датується 5 квітня 1710 р., коли гетьман у вигнанні, перший лідер української політичної еміграції Пилип Орлик склав документ під назвою «Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького» з такою декларацією: «Україна по обидва боки Дніпра має бути на віки вічні вільною від чужого панування». Це був один з перших у Європі правових актів, який закладав основи республіканської форми правління.

      Сучасний етап історії конституційного розвитку незалежної України бере свій початок з 16 липня 1990 року – дати прийняття Декларації про державний суверенітет. Цей конституційний акт став дієвим кроком до здобуття Україною власної державної самостійності і незалежності, основою для підписання міжнародних договорів і прийняття нової Конституції і законів України. Робота над створенням Основного Закону нашої держави розпочалася відразу після проголошення незалежності України в 1991 році із залученням найкращих світових експертів та вітчизняних фахівців.

      Протягом 1991-1995 років в Конституцію було внесено 18 змін та доповнень. З’явилась посада Президента, а документа, який регулював би взаємодію між гілками влади, не було. Постійна боротьба президентської та парламентської гілок влади стала підставою для підписання 8 червня 1995 р.  Конституційного Договору  між Верховною Радою України та Президентом України про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття нової Конституції України.

       Вирішальним кроком у проведення конституційної реформи в Україні стало прийняття 28 червня 1996 р.  о 9 годині 18 хвилин після майже доби безперервної роботи Верховною Радою України Конституції України. У ній закріплено правові основи держави, її суверенітет і територіальну цілісність, основні права і свободи українських громадян. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість, безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.

       28 червня 1996 р. – цей день назавжди увійде видатною подією в сучасну історію нашого народу і українського державотворення.

З нагоди 25 річниці прийняття Конституції України в Кіцманському коледжі ПДАТУ студенти-юристи провели інформаційну виховну годину серед студентів інших відділень на тему «Конституційний розвиток на Україні».

26 06 2

26 06 3