КАЛЕНДАР ЗНАМЕННИХ І ПАМ’ЯТНИХ ДАТ

     Пам’ять людства… Наскільки нам важливо пам’ятати про минуле?

    У теперішньому божевільному світі ми трохи губимось у датах та часі, тому Календар знаменних і пам’ятних дат нагадуватиме нам про свята, забуті імена, важливі відкриття та події.

    Пам’ятати, цінувати та віддавати шану – ось важливі аспекти нашого обов’язку перед минулим… Календар є тим надійним вартовим, що оберігає історію та змушує нас, якщо не задуматися, то хоча б краєм ока побачити, що відзначається  і чому саме у той чи інший день.

     Сучасні технології, гаджети та інтернет роблять інформацію доступною багатьом. Натисканням декількох кнопок можна дізнатися, де пройде фестиваль народної музики, як дістатися в будь-яку точку країни, що їли індіанці і багато іншого. Але коли хочеться усамітнитися і зануритися в іншу реальність, кращим вибором стане художня книга.

    Твори, які читали колись в школі, однаково любимо і сьогодні. Деяким книгам виповнюється більше 3-4 сотень років. Але ними все так само зачитуються, ностальгуючи, дорослі і відкривають для себе діти.  Всі книги стали вагомим внеском у розвитку літератури, тому їх по праву називають світовою класикою. Автори літературних праць  прагнули не тільки вибудовувати образи головних героїв, висвітлювати соціальні проблеми, але і давати читачам оригінальні сюжети своїх творів.

      Любителі літературних творів шанують не лише  книги, а й не забувають про їх авторів. Багато хто з українських авторів святкував би свою ювілейну дату цього року.

ЮВІЛЕЇ ВІДОМИХ ПИСЬМЕННИКІВ УКРАЇНИ

У ВЕРЕСНІ 2020 РОКУ


2 ВЕРЕСНЯ

     – 175 років від дня народження Івана Яковича Рудченка (1845–1905), українського письменника, перекладача, етнографа, фольклориста, критика

2

     Іван Бі́лик (справжнє ім’я Іван Якович Рудченко; 21 серпня (2 вересня) 1845, Миргород — 18 вересня (1 жовтня) 1905, Петербург) — український фольклорист, етнограф, письменник, перекладач, літературний критик, старший брат і співавтор Панаса Мирного.

19 ВЕРЕСНЯ

– 60 років від дня народження Оксани Стефанівни Забужко (1960), української письменниці, поетеси, есеїстки, перекладачки, культуролога, громадської діячки

3

     Окса́на Стефа́нівна Забу́жко (нар. 19 вересня 1960, Луцьк, Українська РСР) — українська письменниця, поетеса, есеїстка і публічна інтелектуалка. Її твори перекладено багатьма мовами.

 

29 ВЕРЕСНЯ

     – 175 років від дня народження Івана Карповича Карпенка-Карого [справж. – Тобілевич (1845–1907)], українського драматурга, прозаїка, актора, режисера, громадського та театрального діяча

4

     Іва́н Карпе́нко-Ка́рий (справжнє прізвище — Тобілевич; 29 вересня 1845, с. Арсенівка, Бобринецького повіту Херсонської губернії, тепер Новомиргородський район, Кіровоградська область — 15 вересня 1907, Берлін) — український письменник, драматург, актор, ерудит, один з корифеїв українського побутового театру.

    Брат Миколи Садовського, Панаса Саксаганського та Марії Садовської-Барілотті.

    Псевдонім Карпенко-Карий поєднує в собі ім’я батька та улюбленого літературного персонажа Гната Карого — героя п’єси Т. Шевченка «Назар Стодоля».

    Найвідоміші твори: «Мартин Боруля» (1886); «Сто тисяч» (1889); «Сава Чалий» (1899) «Хазяїн» (1900)