Відкрита виховна година на тему: «Давайте дихати повітрям, а не димом»

          Кожного дня, середньостатистична людина з’їдає 2 кг їди , випиває 2 л рідини, та робить 20000 вдихів і видихів.
Ми пропускаємо через свої легені 12000 л, еквівалентних масі незваженого повітря в 14 кг. Проблема полягає в тому, що ми не можемо зупинитися дихати ні на секунду, ми не контролюємо цей процес, навіть коли бачимо забруднення перед очима! Отже, наше найбільше споживання  це повітря, яке повинно бути чистим!

         5 квітня, куратором групи В-12 , Хімчинською Ж.О., була проведена онлайн відкрита виховна година на тему: «Давайте дихати повітрям, а не димом».

       На заході були присутні викладачі, студенти В-12 і МБО-11 груп, заступниця з навчальної роботи Петракович В.Ю, заступниця з виховної роботи Курилюк Н.В, а також гості: завідувачка кафедри екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича, д.б.н., професор Марія Михайлівна Федоряк і провідний інспектор Кіцманського районного сектору управління державної служби з надзвичайних ситуацій Побурянний Леонід Васильович.

изображение_viber_2021-04-13_07-57-37

           На виховній годині розглянули одну з екологічних проблем людства – забруднення навколишнього середовища викидами, які утворюються при спалюванні сухої трави і листя.

Метою заходу було усвідомити власну відповідальність за збереження навколишнього світу.

       Як тільки сходить сніг, мешканці регулярно палять суху траву, забруднюючи атмосферу. Про цю екологічну проблему розповіла завідувачка кафедри екології М.М. Федоряк.  Марія Михайлівна звернула увагу на те, що вогонь від паління листя і сухої трави  не тільки забруднює атмосферу шкідливими речовинами, які викликають багато захворювань, а й убиває комах, тварин і пташок, які живуть у траві, знищує біорізноманіття, мікрофлору ґрунту, внаслідок чого зменшується його родючість .

изображение_viber_2021-04-13_07-58-23

        Побурянний Леонід Васильович, інспектор управління державної служби з надзвичайних ситуацій, розповів про пожежі, які виникають при випалюванні сухостою в Чернівецькій області та покарання, які існують на сьогодні за це. Він  зауважив, що випалювання сухостою часто може перерости в масштабні пожежі, що перекидаються на ліси та населені пункти. Також зросли штрафи за паління сухого листя і трави, тепер вони становлять від 3000 до 153000 грн, а за підпал з тяжкими наслідками для природи загрожує позбавлення волі на 5 років.

Студенти активно приймали участь у заході, вирішували тести, відповідали на питання і були нагороджені призами- зеленими футболками від кафедри екології Чернівецького національного університету ім.  Ю.  Федьковича.

Всі присутні отримали багато цікавої та корисної інформації щодо сучасних екологічних проблем, пов’язаних із забрудненням навколишнього середовища при палінні сухого листя чи трави.