Політичної біжутерії не ношу

    258

     Ліна Костенко вміє відмовляти не тільки колегам: вона відмовилась і від премії «Золотий письменник України», не пояснивши нічого жодним словом, і від звання Героя України, який хотів їй вручити президент Віктор Ющенко, а фраза «Політичної біжутерії не ношу» стала мало не афоризмом. Письменниця була двічі заміжня.

19 березня 2020 року виповнюється 90 років українській поетесі, живому класикові української літератури Ліні Костенко.

 Найцікавіші факти з життя людини-епохи.

  1. Через впертість та неабияку сміливість Ліну Костенко називають залізною жінкою. Вона завжди говорила та писала, що хотіла. Навіть коли її колеги боялись репресій та мовчали, вона відкрито критикувала владу. Таку незламність поетеса унаслідувала від бабусі.
  2. Поетеса два рази виходила заміж. Перший раз – за поляка Єжи-Яна Пахльовського. У шлюбі народилася донька Оксана (поетеса Оксана Пахльовська). Вдруге – за директора Кіностудії імені Олександра Довженка Василя Цвіркунова. У цьому шлюбі народився син Василь.
  3. Ліна Костенко відмовилася від звання Героя України. За словами письменниці, їй не потрібні жодні нагороди.
  4. За все життя Костенко написала лише один прозаїчний твір – роман «Записки українського самашедшого», який вийшов у грудні 2010 року. Роман отримав неоднозначні відгуки аудиторії.
  5. Один твір письменниці екранізували. Це – кіносценарій «Перевірте свої годинники» 1963 року. У ньому розповідається про українських поетів, загиблих під час Другої світової війни. Фільм зняли у 1964 році, але його так і не побачили глядачі. Його так переробили, що Костенко відмовилася від авторства.

     В рамках проведення декади циклової комісії «Гуманітарних дисциплін» студенти перших курсів

Кіцманського коледжу ПДАТУ взяли участь у позаплановому заході: «Інформаційний блок» присвячений 91-дню народження Л.Костенко.

Викладач філологічних дисциплін Козак Я.Д. ознайомила першокурсників із творчістю поетеси, її збірками, поезіями.

Студенти:

  1. Декламували улюблені поезії;
  2. Переглядали презентацію;
  3. Опрацьовували онлайн-тест «Вгадай поезії рядки». https://www.youtube.com/watch?v=YtqojiRCnJw

Дякую всім учасникам та гостям (Король М.О. – завідувач методичного кабінету та Карасьова М.В.- голова циклової комісії гуманітарних дисциплін, кураторам груп) за активну учасnь.