Леся Українка – поетична квітка України

Я на вбогім сумнім перелозі
Буду сіять барвисті квітки,
Буду сіять квітки на морозі,
Буду лить на них сльози гіркі.

І від сліз тих гарячих розтане
Та кора льодовая, міцна,
Може, квіти зійдуть — і настане
Ще й для мене весела весна.

     Східноєвропейський національний університет – єдиний заклад вищої освіти України, названий на честь жінки. Жінки великого таланту та сили духу – Лесі Українки.

     Леся Українка – найвідоміша, найталановитіша жінка-поетеса. За 42 роки вона створила величезний спадок, а її талант та сила вражали її сучасників і дослідників її творчості.

IMG-de572349386b909be3ce4bb76a61cc32-V

     “Середнього зросту, тендітна, надзвичайно стримана, терпляча та витривала, з виключною силою волі, делікатна у відносинах з людьми, для любих людей чи справ могла поступитися багато чим”,– такою постає перед нами Леся Українка.

     Цими днями ми визначили 150-річницю від дня народження і вирішили провести літературну конференцію з студентами групи В-22, В-11, МБО-11 та викладачем української мови і літератури Стасюк Світланою Василівною на тему:”Леся Українка – поетична квітка України”.

IMG-9de6c365888e527c231b9fc2532035b7-V

    Студенти відзначили, що Леся Українка збагатила нашу літературу і уславила її серед інших літератур світу. Доля не була поблажливою до неї. Захворівши в дитинстві, поетеса змушена була все життя долати важку недугу, вести, за її словами “тридцятилітню війну” з хворобою. Леся Українка була обдарована Богом великим поетичним талантом, який вона віддала Україні, своєму народові. Найвірнішою і найглибшою любов’ю Лесі Українки була її рідна земля – Україна.

    Із захопленням поетеса оспівувала рідну землю у своїх поезіях, вражала силою духу, щирістю, любов’ю до життя, мужністю:

Ні, я хочу крізь сльози сміятись,

Серед лиха співати пісні,

Без надії таки сподіватись,

Жити хочу! Геть думи сумні!

      Устами Лесі Українки студенти декламували улюблені поезії поетеси. Велику увагу було приділено проблемі, а саме студенти представили і обговорили 10 маловідомих фактів про найвідомішу жінку української літератури.

      Виняткове значення творчості Лесі Українки в історії української літератури полягає в тому, що вона збагатила українську поезію новими темами і мотивами. На зламі ХІХ-ХХ ст., використовуючи мандрівні сюжети світової літератури, Леся Українка стала в авангарді творчих сил, що виводили українську літературу на широку арену світової літератури.

Тільки — життя за життя!

Мріє, станься живою!

Слово, коли ти живе, статися тілом пора.

Хто моря переплив і спалив кораблі за собою,

Той не вмре, не здобувши нового добра…

 

     Леся Українка залишила нам світлу зброю, своє чисте слово, ніжну музику. Життєвий і творчий шлях поетеси щедро пересипаний тернами, однак вона вперто йшла до мети і здійснила свій подвиг.