День пам’яті жертв політичних репресій

   Указом Президента України Л. Д. Кучми від 15 листопада 2004 р. був встановлений День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій, який відзначався кожної четвертої суботи листопада. Указом від 21 травня 2007 р. наступний Президент В.Ю. Ющенко розвів у часі ці події. «День пам’яті жертв голодоморів» залишили відзначати, як і раніше, в листопаді. Натомість третя неділя травня встановлена Днем пам’яті жертв політичних репресій.

    До Дня пам’яті жертв політичних репресій у коледжі були організовані дві виставки – одна у фойє, яку організувала викладач історії Карасьова М.В., друга – у читальному залі бібліотеки, на якій були виставлені художня, документальна, історико-краєзнавча література, виставка організована бібліотекарями Гнатюк Г. Г. та Блещук Л. К.

    20.05.2019 р. була проведена студентська конференція. ЇЇ мета – вшанувати пам’ять жертв політичних репресій, привернути увагу студентів до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

    У конференції взяли участь викладачі, студенти, бібліотекарі. Захід розпочали хвилиною мовчання, вшановуючи пам’ять жертв політичних репресій.

     На конференції були висвітлені такі питання:

  • «Про періодизацію політичних репресій. Сталінський тоталітарний режим». Презентацію та виступ з цього питання підготувала викладач історії Куспис О. І.
  • Далі студенти подивились документальний фільм «Великий терор в Україні в 1937-1938 рр.»
  • Вражаючі факти про Великий терор, про розстріл в урочищі Сандармох в Карелії, про Биківнянське поховання, Рутченкове поле (Донецьк), район Парку культури та відпочинку (Вінниця), П’ятихатки (Харків) та інші місця масових поховань жертв Великого терору розповіла бібліотекар Гнатюк Г. Г. А також вона познайомила студентів із виставкою книг, приуроченою до цих подій.
  • З інтересом слухали студенти своїх ровесників. Студентки групи МБО-11, куратор Худик Л.С., підготували виступи про сучасних українських політичних в’язнів, що знаходяться в Росії.

      Про українських полонених Олега Сенцова та Олександра Кольченка підготувала презентацію студентка Гуцуляк Діана. Про 24 українських моряків, що знаходяться в російському полоні, підготували презентацію та виступи Олексюк Анастасія та Пітак Марія.

    Конференція вийшла змістовною, пізнавальною. Студенти дуже уважно слухали виступаючих та з інтересом передивлялись відеоматеріали.

1

3

  11

10

6

12

14

4

13

9