Гірська орлиця Буковини

Робітниця свого часу Ольга Юліанівна Кобилянська – майстер художнього слова. Ґрунт на якому зростав її талант,- це народ і вірна любов до нього.

Ольга Юліанівна Кобилянська належить до плеяди видатних українських письменників.

За 55 років літературної діяльності вона пройшла складний творчий шлях.

    Писати Ольга Кобилянська почала на прикінці 80-х років. Улюблений жанр – повісті й оповідання.

 Біографія О.Кобилянської тісно пов’язана з Кіцманщиною. Письменниця неодноразово приїжджала до подруги,яку вона добре знала ще з Кимполунга,підтримувала дружні стосунки з лужанською вчителькою О.Мандрик. Особлива дружба відбувалась між письменницею і співаком з Дубівців Денисом Руснаком. Любила бувати Ольга Юліанівна у селах Кіцманщини – Стрілецькому Куті й Ревному. У 1901 році вона відвідувала їх разом з Лесею Українкою.

   Вивчаючи життєвий і творчий шлях О.Ю Кобилянської,студенти групи МБО-11, В-21, В-22, МБО-21 відвідали Чернівецький музей О.Кобилянської.

Студенти дізналися,що цей будинок Кобилянська придбала у 1928 році на гонорар.

 З п’яти кімнат будинку-музею дві кімнати – меморіальні. У них експонуються особисті речі О.Кобилянської, які відтворюють її робочий кабінет та спальню. Багато цікавих хвилин отримали студенти,побачивши інші кімнати, в яких розміщена літературна експозиція,яка висвітлює життєвий і творчий шлях письменниці, її громадську діяльність, літературні зв’язки.

З цікавістю оглядали скромно умебльовані кімнати О.Кобилянської, в яких вона жила і працювала в останні роки свого життя.

Будинок являє собою одноповерховий особняк. Студентам дуже сподобався невеликий двір з садочком біля будинку,куди ведуть вмуровані в стіни сходи. Стіни у дворі прикрашені диким виноградом. Екскурсовод розповіла,що у садку деякі дерева і квіти були насаджені ще самою О.Кобилянською. Садочок був єдиним місцем відпочинку хворої письменниці на схилі її літ.

Світла пам’ять про О.Кобилянську живе в серці народу. На її могилі на чернівецькому кладовище завжди можна побачити живі квіти і вінки від прихильників її таланту. Щирою любов’ю оточена в нашій Україні пам’ять про чудову людину і талановиту письменницю.

Сподіваюся,що наша молодь буде пам’ятати чудову людину і талановиту письменницю       гірську орлицю Буковини, яка «і піснею серця і музику душі» віддала рідному народові.

 

 

Стасюк С.В. викладач – методист Кіцманського коледжу ПДАТУ