Всесвітній день боротьби з туберкульозом

     Щороку 24 березня відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Дата встановлена Всесвітньою організацією охорони здоров’я в ознаменування того, що цього дня у 1882 році лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу – туберкульозну паличку. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

     Тема Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом 2021 року: «Годинник цокає». Цей слоган передає відчуття того, що світові не вистачає часу, щоб виконати зобов’язання щодо викорінення туберкульозу, які взяли на себе світові лідери. Це особливо важливо в контексті пандемії COVID-19, яка поставила під загрозу прогрес у сфері боротьби з туберкульозом, а саме у забезпеченні рівного доступу до профілактики та лікування хвороби.

     Метою заходів, що проводяться у рамках кампанії Всесвітнього дня боротьби проти туберкульозу, є:

  • підвищення рівня обізнаності громадськості щодо руйнівних медичних, соціальних, економічних наслідків туберкульозу;
  • активізація зусиль урядів, систем охорони здоров’я, громадських організацій, громад для припинення епідемії туберкульозу.
  • привернення уваги до масштабів цієї хвороби і способів її профілактики та лікування

     Туберкульоз залишається одним із найбільш смертоносних інфекційних вбивць у світі. За даними ВООЗ щодня близько 4000 людей втрачають життя від туберкульозу і 28 000 людей інфікуються.

     У 2020 році в Україні зареєстрували 17593 випадки захворювання на активний туберкульоз, включно з рецидивами. Це на 29,8% нижче, ніж у 2019 році, тоді зареєстрували 25237 випадків. У розрахунку на 100000 населення показник захворюваності знизився із 60,1 до 42,2, однак на сучасному етапі Україна віднесена до групи країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз.

2(1)

     Всесвітня асамблея охорони здоров’я (м. Женева, Швейцарія) у травні 2014 року схвалила Глобальну стратегію «Покласти край туберкульозу» на період 2016–2035 роки. Головним завданням нової Глобальної стратегії ВООЗ з протидії туберкульозу до 2035 року є звільнення світу від туберкульозу з досягненням нульового рівня захворюваності, смертності та страждань від цієї хвороби.

     Україна приєдналася до Глобальної стратегії, ухваливши Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року

     Отже, проблема подолання хвороби не вирішена і потребує безумовної уваги.

     Важливим є також той факт, що туберкульоз – це зоонозне захворювання, тобто спільне для людей і тварин і є ризик інфікування через контакт з хворою твариною або споживання продукції тваринництва.

      З метою підвищення рівня обізнаності здобувачів освіти, викладачів і працівників Кіцманського коледжу ПДАТУ викладач дисципліни «Епізоотологія і мікробіологія» А.Ю. Косменко та викладачка дисципліни «Ветеринарно-санітарна експертиза» Т.О. Півторан підготували інформаційні листівки щодо небезпеки зоонозного туберкульозу і способів його профілактики. Таким чином коледж долучився до ініціативи Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, звернувши увагу на масштаби цієї хвороби.

     Дбаймо про своє здоров’я і здоров’я тварин, адже воно у нас спільне, як стверджує концепція «Єдине здоров’я», прийнята Міжнародним Епізоотичним Бюро (МЕБ), Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та Всесвітньою організацією сільського господарства та продовольства при ООН (ФАО).

3

4