ВИХОВНА ГОДИНА НА ТЕМУ «ПРИРОДА СПОВНЕНА ТАЙН»

        В рамках декади циклової комісії агромеханічних та  землевпорядних дисциплін куратором Антощук Г.О. в групі ТЗП-11 була проведена відкрита виховна година на тему «Природа сповнена тайн».

изображение_viber_2022-02-28_14-36-56-861

     Захід  мав за мету ознайомити присутніх з деякими дивовижними загадками природи. Наведені наукові факти та закономірності нікого не залишили байдужими та викликали подив та  зацікавленість у присутніх. Особливо зацікавила студентів розповідь про фрак тали  – математичні форми, що в певній закономірності повторюються, копіюються в іншому масштабі.

изображение_viber_2022-02-28_14-37-02-277

     Відкриття фракталів належить американському вченому – Мальденброту, який у 1982 році опублікував роботу, присвяченій фрактальній геометрії «Геометрія природи».  Не менш цікавою виявилась розповідь по закономірності чисел Фібоначчі та пропорції  «золотого перетину».  Виявляється всі живі системи мають будову, яку можливо описати законами  «золотого перетину» А саме: пропорції тіла людини та тварин, мушлі, квітів, рослин, параметри біоритмів. Тож виявляється числа Фібоначчі та «золотий перетин» – це особливі правила гармонії, закладені природою. Ці правила вживаються у творах мистецтва, архітектурі, музиці. Про ці тайни знали ще давні майстри Єгипту, Греції та Риму. Пропорції «золотого перетину» – основа побудови правильної пентаграми.

изображение_viber_2022-02-28_14-40-23-791

    Цей символ вважався магічним у багатьох культурах світу  У пентаграмі точка перетину сторін ділить їх у «золотій» пропорції. Вважається, що пентаграму, як символ всього земного світу  ввели учні Піфагора. В їхньому вченні вважалося, що весь світ  складається з п’яти елементів, а саме: Вогню, Води, Повітря, Землі та Духа. Перевернута пентаграма несе в собі окультне значення. Це дуже негативний знак, якого треба уникати. Перегляд відеопрезентації  дав можливість присутнім наочно ознайомитися з тими явищами, про які було розказано під час виховної години. Підсумовуючи розповідь було зазначено, що всі ми прийшли на цю землю, щоб жити, розвиватися, творити. Але ніколи не слід забувати про те, що кожен із нас створений по образу Творця і всі ми  – невід’ємна частина матінки Природи.

Природа — диво! Це великий зодчий!

Вона творити може чудеса.

Людина — мандрівник, до див охочий,

Пізнати хоче землю й небеса,

Щоб і собі творити, будувати.

Красою дивуватись кожну мить.

Цей світ чарівний до кінця пізнати.

Ну, а творити для людини — жить!

Усе найкраще у природи й гарне

Бере людина часто про запас.

І робить це вона завжди не марно,

Бо потім творить тисячі прикрас,

Які побачила в природі випадково.

Вони заполонили душу їй.

І це завжди прекрасно. Це чудово.

Ніколи б не додуматись самій.

Підказки ж всюди, як небесна манна,

На кожнім кроці на твоїм путі.

Цікавість, що людині притаманна,

Допомагає дуже у житті.

Природа людям роздає підказки,

Щоб ті жили у радості й красі.

В природі завжди доброта і ласка.

Цікавтесь, придивляйтеся усі.

І бережіть, любіть природу-диво.

Вона натхнення щедро роздає.

І проживете радісно, й щасливо,

Бо загадка у ній і сила є