Обрання професії – головне завдання для випускника школи

Пройде  зовсім мало часу  і випускників шкіл (та їх батьків) хвилюватимуть питання:   «Яким я хочу бачити свої майбутнє ?»,  «Ким я хочу бути ?», «В якому навчальному закладі я хочу навчатись ?»…   Це досить важливі питання,  адже  вдало обрана професія є запорукою професійного майбутнього.

Немає унікальних рецептів, але, щоб уникнути помилок і розчарувань при виборі майбутнього, хочу поділитись деякими роздумами щодо даного питання:

  • складіть список відповідних професій та перелік вимог до них, визначіть значимість кожної вимоги та оцініть свою відповідність вимогам кожної з підходящих професій, проаналізуйте;
  • визначіться з Вашими інтересами, професійною зацікавленістю, схильностями та бажаннями займатися справою, яка Вас зацікавила остаточно;
  • оцініть професійну придатність, Ваші (стосовно обраної професії) якості – рівень знань і підготовленості, здібності, здоров’я;
  • дізнайтесь потребу на ринку праці обраної професії, пипит на професію, перспективи на майбутнє;
  • ознайомтесь з кваліфікаційною характеристикою обраної професії, умовами праці, вимогами щодо стану здоров’я (адже деякі професії можуть бути для Вашого стану здоров’я небезпечними);
  • ознайомтесь із навчальними закладами, які готують спеціалістів за обраною Вами спеціальністю, умовами вступу до них, умовами та термінами навчання;
  • поцікавитись, як найкраще отримати досвід роботи з даної спеціальності, як можна буде підвищити свою конкурентноздатність на ринку праці.

Якщо Ви вагаєтесь у виборі виду діяльності чи у Вас є кілька варіантів майбутньої професії, Вам варто звернутися за консультацією в центри зайнятості, фахівці яких нададуть допомогу щодо професійного вибору та навчання.

Допоможе у професійному самовизначенні випускника школи профдіагностичне тестування, яке можна пройти у центрі зайнятості.  Спеціаліст з профорієнтації зіставляє  професіограми та психограми з даними обстеження майбутнього спеціаліста (здібності, якості, можливості, нахили…) і  надає допомогу у виборі професії.

Важливими  у виборі професії є екскурсії для випускників шкіл на ринкоутворюючі підприємства міста, району чи області, під час яких  відбувається знайомство з робочими місцями, технічним оснащенням, здійснюється оцінка випускниками їх можливостей засвоєння обраної професії.

Але не варто думати, що зробивши вибір зараз, Ви не будете розчаровані з часом… Справа в тому, що з кожним роком з’являються нові професії, Вам прийдеться регулярно підвищувати кваліфікацію, освоювати суміжні спеціальності, можливо і здобувати іншу освіту.  Перша професія знадобиться Вам в несподіваних ситуаціях, а освоєння нової спеціальності надасть Вам право стати цінним фахівцем у певних видах діяльності.

У виборі професії шукайте допомогу в Інтернеті на порталах Державної служби зайнятості України http://www.dcz.gov.ua/control/uk/index,  Професійного консультування  http://profi.org.ua/.

Допоможе у виборі майбутньої професії також   інтернет-проект “Профорієнтація” http://prof.osvita.org.ua/uk/index.html  .

   То ж Вам вирішувати, Вам вибирати і не помилитись у виборі, адже, якщо обрана професія приносить задоволення, тоді Ви щаслива людина.