ЄВРОПЕЙСЬКА ТА ЄВРОАТЛАНТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ

     Викладачі Відокремленого структурного підрозділу “Кіцманський фаховий коледж Закладу вищої освіти “Подільський державний університет” Біляр Ю.В. та Король Л.І. провели лекцію-бесіду зі студентами груп МБО-11 та МБО-21 на тему “Європейська та євроатлантична інтеграція”.

1      Євроінтеграція України – це інтеграція в європейські організаційні структури: Європейський Союз, Шенгенська угода, Рада Європи тощо. Україна вже є повноправним членом багатьох загальноєвропейських організацій. Наприклад, у Раді Європи – Парламентській асамблеї Ради Європи, Комітеті глав урядів Ради Європи. Є членом Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) й низки інших європейських організацій.

     Європейський Союз – економічний та політичний союз держав-членів Європейських Спільнот, створений згідно з Договором про Європейський Союз (Маастрихтський Трактат), який підписаний у лютому 1992 року і чинний із листопада 1993 року. Метою ЄС є створення умов вільного пересування в його межах товарів, послуг, капіталів та робочої сили.

3

     Для вступу до складу Європейського Союзу необхідний досить високий рівень економічного розвитку і здійснення правової реформи. Потрібно привести внутрішнє законодавство держави-кандидата у відповідність з нормами права Європейського Союзу.

     9 липня 1997 року Україна та НАТО підписали Хартію про особливе партнерство між НАТО та Україною (далі – Хартія), яка і стала основою відносин. Хартією держави-члени НАТО підтвердили свою підтримку суверенітету та незалежності України, її територіальної цілісності, демократичному розвитку, економічному процвітанню, а також принципу недоторканості кордонів.

     Для визначення стратегічних завдань і пріоритетів інтеграції України до євроатлантичних структур безпеки було розроблено Указ Президента України від 02 жовтня 2018 року № 298 «Про річні національні програми під егідою Комісії Україна – НАТО», яким визначаються ключові завдання та заходи для органів державної влади на рік.

     Відповідно до Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО на 2020 рік Фонд бере участь у виконанні зобов’язань України, взятих Протоколом про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, з урахуванням відповідних положень Угоди про асоціацію.

     З метою проведення інформаційно-роз’яснювальної компанії щодо взаємодії України з НАТО розроблено Концепцію вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України.

4

     Сьогодні країни усього світу дивляться на нас, сподіваючись, що наш незламний дух реалізується в конкретних справах, які підвищують авторитет і значення України у світі.

      Ми повинні діяти, як європейці: послідовно та наполегливо впроваджувати європейські стандарти життя, втілювати європейські цінності у нашій державі. Адже географічно Україна є центром Європи.

5

     Україна – країна трагедій і краси, країна, де найбільше люблять волю і найменше знали її, країна гарячої любові до народу і чорної йому зради. Довгої вікової героїчної боротьби за волю.

      Трагічні події в Україні, починаючи з листопада 2013 року і  на даний час, тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни. Кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники     Євромайдану і учасники АТО,  заради чого жертвують своїм життям.

      Український народ має давню історію, він витворив оригінальну й неповторну культуру, відому світові. Україна може пишатися своєю древньою, величною історією та має гарне, світле Європейське майбутнє.