Успішна адаптація першокурсників до навчання

      фото

     От і пройшли перші тижні навчання. Ви – першокурсники! Однак значна кількість студентів-першокурсників стикаються із значними складнощами. В першу чергу вони пов’язані із незвичною формою навчання, збільшенням обсягів самостійного опрацювання матеріалу та проблемами у налагодженні нових контактів.

     Проблема адаптації особистості до нових умов життя є надзвичайно актуальною, зокрема, етап вступу до коледжу  вважається одним із найбільш відповідальних періодів у житті студентів. Традиційно адаптація передбачає активне пристосування індивіда до умов середовища – як фізичного, так і соціального. Але в цьому році студенти повинні звикати до нових умов роботи та спілкування в умовах карантину. Та цей карантин можна перетворити на джерело більшої близькості! А близькість – це коли ми дивимось один на одного, бачимо з різних боків і будуємо нові комфортні кордони для кожного.

    Студентські роки – це унікальна можливість розширити свій кругозір, піклуватися про власне духовне, культурне зростання. Налагодити ефективну взаємодію, приємне спілкування з одногрупниками та новими друзями вам допоможе доброзичливість, відкритість, прагнення прийти на допомогу, небайдужість до життя оточуючих. Крім спілкування у Інтернет з  друзями-студентами  намагайтеся знаходити нових друзів за інтересами (спорт, музика, книги, інші захоплення).     Крім того, перед студентами постає необхідність самому планувати свій час, як робочий, так й дозвілля.
Що варто зробити для ефективного навчання:

  • Організовуйте свій робочий день ефективно. Не відкладайте на потім виконання практичних та лабораторних завдань.
  • Починайте виконувати завдання від складнішого до легшого. Корисним буде виконувати роботу таким чином, щоби гуманітарні науки чергувалися із точними та природничими – це допомагає кращому засвоєнню матеріалу й переключає увагу таким чином, що ви не втомитеся від одноманітних вправ.
  • У навчанні, щоби не «запускати» матеріал, варто використовувати принцип «швидкої атаки».Якщо важко себе заставити сісти за науку, треба уявити, що чим швидше ви здолаєте «ворога», тим більше часу залишиться на інші справи.
  • Чергуйте відпочинок та навчання. Краще за все робити невеликі перерви десь на 20-30 хвилин після години роботи. Так із новими силами можна приступити до нової порції завдань.
  • Запорукою міцної пам’яті та працездатності є здоровий сон, який розпочинається не пізніше опівночі. Якщо ви добре спите, то зранку будете відчувати бадьорість та зможете засвоїти більшу кількість матеріалу. Зауважте, що ввечері краще вчити щось нове, а от зранку – закріплювати вже вивчене.
  • Робіть записи у блокноті чи на окремих аркушах– схеми, цитати, визначення, дати. Це допоможе структурувати матеріал та буде слугувати опорними матеріалами при підготовці до іспитів.
  • На заняттях займайте активну позицію: доповідайте усно та письмово, запитуйте, виконуйте вправи.
  • Вчіться швидко конспектувати лекції.Головне, розробіть систему символів та скорочень, й запишіть їх на звороті зошита. Лишайте поля для додаткових нотаток. Не соромтеся спитати у викладача, якщо ви не зрозуміли матеріал – краще зробити це на лекції чи практичному занятті, ніж не знати відповіді на іспиті.

     Система навчання в  коледжі побудована таким чином, що від студентів, в першу чергу вимагають самостійності та вміння планувати свою навчальну діяльність. Вчорашньому школяреві це видається нелегкою справою: ніхто тебе не контролює, як то батьки чи вчителі у школі, ніхто не змушує готуватися до семінарів, відвідувати лекції. Виникає хибне почуття повної свободи. Потрібно чітко розуміти, що гнучка система контролю та відвідування занять аж ніяким чином не знімає зобов’язань щодо поточного та семестрового контролю. Потрібно вчитися вірно користатися тою свободою, розрізняти другорядне й першочергове й працювати на своє майбутнє.

     Ситуація, в якій ми опинились, вимагає стійкості, а її ніде взяти, окрім в собі. Дозволяйте собі хоча б двохвилинну паузу, щоб відновити сили. Обмежуйте час в соцмережах. Приділяйте час заняттям, які приносять радість. Налаштуйтеся, що ми вийдемо з карантину більш близькими та адаптованими до життя.

     Пам’ятайте про те, що ви не самотні і в будь-який момент можете звернутися за  мудрою  порадою  до  психологічної  служби нашого навчального закладу, куратора, викладачів.  Вони обов’язково допоможуть у вирішенні того чи іншого питання.

      Усміхайтеся й наповніть серце радістю! Студентське життя буває один раз в житті, і воно неповторне!