Окремі положення та зміни до податкового законодавства з 1 січня 2022.

 

  1. Нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму

Законом про Держбюджет, який набрав чинності 1 січня 2022 року, встановлено такі основні показники та мінімуми на поточний рік:

  • мінімальна зарплата – у місячному розмірі: з 1 січня — 6500 гривень, з 1 жовтня — 6700 гривень; у погодинному розмірі: з 1 січня — 39,26 гривні, з 1 жовтня — 40,46 гривні ;
  • прожитковий мінімум (для працездатних осіб): з 1 січня –  2481 грн, з 1 липня – 2600 грн, з 1 грудня – 2684 грн.
  1. Вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи

Нова форма декларації передбачає об’єднання звітності з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), а також декларування частини прибутку контрольованої іноземної компанії (далі – КІК).

  1. Набув чинності Закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”(проєкт Закону № 5600)

Законом удосконалено положення Податкового кодексу України у частині, що стосується загальних питань адміністрування податків, податків на прибуток підприємств, доходів фізичних осіб, доданої вартості, акцизного та екологічного податків, рентної плати, плати за землю, умов перебування на спрощеній системі оподаткування.

  1. Нові правила роботи з РРО
  • Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої,  третьої та четвертої груп згідно з вимогами Податкового кодексу з 01 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу
  • Фізичні особи – підприємці – платники єдиного  податку першої групи звільнені від обов’язку застосовувати РРО та/або ПРРО при здійсненні господарської діяльності. Тобто зазначена категорія ФОП, яка здійснює виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на  ринках та/або провадить  господарську  діяльність з надання побутових послуг населенню, не використовує працю найманих осіб, з 01 січня 2022 року не застосовує РРО/ПРРО та не веде облік товарних запасів.
  • ФОП – платники єдиного податку, що здійснюють продаж  технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів
  • Зростуть розміри штрафів за незастосування РРО. Штраф за незастосування РРО у разі його обов’язкового використання буде становити 100% вартості проданих товарів (наразі – 10%).
  • Уряд звільнив від використання РРО підприємців, що працюють в селах. КМУ затвердив зміни до Переліку №1336. Вони чітко визначають, що реалізація товарів на території села звільнена від обов‘язкового використання РРО.
  1. Мінфін оновив всі реєстраційні документи для роботи з РРО, ПРРО, РК та КОРО

Набрав чинності Наказ Мінфіну від 13.12.2021 р. № 662. За ним всі реєстраційні заяви для застосування РРО, ПРРО, РК та КОРО тепер містять графу “код території” замість коду КОАТУУ.

  1. Затверджено нові довідники податкових пільг

ДПС оприлюднила нові довідники податкових пільг — №106/1 та №106/2.

  1. Набули чинності правила оподаткування за Законом про “податок на Google”

Закон зобов’язує нерезидентів, які надають електронні послуги в Україні, зареєструватися платниками ПДВ та сплачувати 20 % податку.

  1. Змінилося Положення про реєстрацію платників ПДВ

Мінфін вніс зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ. Його, зокрема, приведено у відповідність до Закону №1525-IX щодо реєстрації, перереєстрації, анулювання реєстрації як платників ПДВ осіб-нерезидентів.

  1. Набирав чинності Порядок електронної ідентифікації осіб-нерезидентів, які надають електронні послуги

Мінфін затвердив Порядок електронної ідентифікації осіб-нерезидентів, які надають електронні послуги. Ним визначаються загальні засади функціонування спеціального портального рішення для користувачів осіб-нерезидентів, які постачають електронні послуги, процедури їх електронної ідентифікації, взаємодії користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, та контролюючих органів через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які постачають електронні послуги.

  1. Набрав чинності наказ, яким затверджено спрощену декларацію з ПДВ для електронних послуг нерезидентів

Мінфін затвердив форму спрощеної декларації з ПДВ для електронних послуг нерезидентів, які надаються фізичним особам у сфері реклами та Порядок її заповнення. Звітувати нерезидентам за цією декларацією слід буде з 2022 року. Наказ від 21.10.2021 р. №555.