Місяць цифрової грамотності

    Відповідно до листа Міністерства цифрової трансформації України від 29.10.2021 № 1/06-6-12121 Департамент освіти і науки облдержадміністрації інформує про наступне.
Міністерство цифрової трансформації нагадує про одне з пріоритетних завдань Уряду України, а саме: навчити 6 млн українців цифрової грамотності за 3 роки та про необхідність виконання Указу Президента України від 26.08.2021 № 447/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2021 року «Про Стратегію кібербезпеки України» зокрема, цілей:
* С1: …проведення командно-штабних кібернавчань стратегічного рівня, а також тематичних кібернавчань та тренінгів за участю представників державного та приватного секторів,
*С.2. ..розроблення Загальнонаціональної програми кіберграмотності, спрямованої на підвищення рівня цифрової грамотності населення України, зокрема, шляхом включення питань стосовно цифрових навичок, кіберобізнаності щодо сучасних кіберзагроз та протидії ним до навчальних програм загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фаховоїпередвищої та вищої освіти.., та
* С.3. ..запровадження практики проведення загальнонаціональної інформаційної роз’яснювальної кампанії щодо дій громадян у випадку, коли вони стикаються із кібершахрайством та іншими кіберзлочинами, а також роз’яснення процедур звернення до правоохоронних органів;
Для виконання цих цілей просимо долучитися до масштабної інформаційної кампанії «Місяць цифрової грамотності», який триватиме з 1 по 30 листопада 2021 року. Дана ініціатива реалізується в межах проєкту  Міністерства цифрової трансформації Дія.Цифрова освіта. Проєкт охоплює національний портал з розвитку цифрової грамотності Дія.Цифрова освіта з понад 65 безоплатними освітніми серіалами та тестами на цифрову грамотність, а також розгалужену мережу з 6000 партнерських офлайн-хабів цифрової освіти.
Разом з тим, в рамках окресленої кампанії просимо забезпечити проведення та впровадження наступних активностей:
1. Ознайомлення працівників сфери освіти, батьківської, студентської громадськості з платформами Дія.Цифрова освіта https://osvita.diia.gov.ua/ (для всього населення) та Всеукраїнська Школа Онлайн – https://lms.e-school.net.ua/ (для вчителів та школярів) та забезпечення реєстрації на зазначених платформах.
2. Перегляд хоча б одиного освітного серіалу або ж складення Цифрограму (національного тесту на цифрову грамотність).
Рекомендовані освітні серіали:
– Основи кібергігієни https://osvita.diia.gov.ua/courses/cyber-hygiene
– Кіберняні https://osvita.diia.gov.ua/courses/cybernanny
– Обережно! Кібершахраї https://osvita.diia.gov.ua/courses/attention-cyber-fraudsters
– Серіал для батьків «Безпека дітей в інтернеті» https://osvita.diia.gov.ua/courses/serial-dlya-batkiv-onlayn-bezpeka-ditey
– Як громаді стати цифровою https://osvita.diia.gov.ua/courses/digital-communities
– Електронний підпис https://osvita.diia.gov.ua/courses/digital-signature
3. Розміщення на сайтах всіх підзвітних структур посилання на сайти Дія.Цифрова освіта та Всеукраїнська школа онлайн;
4. Сприяти публікації статей на інформаційних порталах органів управління у сфері освіти райдержадміністрацій, територіальних громад, закладів освіти з корисними порадами щодо використання цифрових сервісів і рішень (може надати команда Дія.Цифрова освіта).
5. Організувати упродовж місяця заходи, спрямовані на розвиток цифрових компетентностей, кібербезпеки, набуття навичок безпечного користування соціальними мережами, аналізу інформації (фактчекінгу), профілактики залежності від Інтернету.
6. Активізувати роботу інформаційного комітету (відділу) учнівських/студентських органів самоврядування. 7. Висвітлити інформацію про вжиті заходи з використанням хештегів: #кібербезпекавдії #МінЦифра 8. Інформувати про результати щодо кількості залучених та зареєстрованих осіб по області та надати звіт з проведених активностей у рамках Місяця цифрової грамотності на електронні адреси: olenaratsa@ukr.net – органи управління у сфері освіти територіальних громад, заклади освіти обласного підпорядкування, yulia2007d@ukr.net – заклади позашкільної освіти обласного підпорядкування, pto_la@ukr.net – професійні (професійно-технічні) заклади освіти, pavlyukmd@gmail.com – заклади фахової передвищої та вищої освіти, до 24 листопада (проміжний звіт) та до 10 грудня 2021 року (фінальні результати).
Інформацію про кількісні показники територіальних громад подати через google-форму у зазначені вище терміни. Режим доступу: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1HW0odlJ9wPXQtaHkqNSsHfxvTkf2uS8104vSRL8FglQ/edit#gid=329468604

     Шановні колеги!!  Просимо Вас  зайти з комп’ютерів або мобільних телефонів за посиланням Дія.Цифрова освіта https://osvita.diia.gov.ua та зареєструватись на платформі. Скріншот з реєстрацією прошу переслати мені на Вайбер до 12.00 сьогодні. Куратори повинні забезпечити реєстрацію своїх студентів та перегляд ними хоча б одного освітнього серіалу. Результати прошу подати мені у Вайбер завтра до 12.00. Наголошую, що дані дії тримає на контролі диреція, Департамент освіти та Подільський університет.