Міжнародний тероризм у сучасному світі

     На сучасному етапі людство зіткнулося з небезпекою міжнародного тероризму. Термін “міжнародний тероризм” використовується з 70-х рр. ХХ ст. У кодексі злочинів проти світу і безпеки людства ООН він визначається як “вчинення, організація, сприяння здійсненню чи фінансування заохочення агентами чи представниками однієї держави актів проти іншої держави”.

     Міжнародний тероризм виявляється також у зростаючих претензіях, масштабності його цілей.

      Акція 11 вересня 2001 р. була декларативним викликом не тільки Сполученим Штатам, але й західному “золотому мільярду” в цілому, політиці глобалізації. Ця подія, а також наступні терористичні актив інших країнах призвели до певних наслідків: масової паніки, обмеження громадських прав і свобод, економічних потрясінь. Можна сказати, що міжнародний тероризм став однією з форм ведення війни.

изображение_viber_2021-09-13_16-48-50-960

      Світ згадує трагічні події 11 вересня 2001 року, коли у США було здійснено наймасштабніший в історії людства терористичний акт.  Серед студентів нашого закладу  в групі МБО-31, викладачем історії  Карасьовою  М.В.було  проведено політінформування з рубрики « Україна  і світ» до вшанування пам’яті загиблих в США внаслідок терористичного акту , який  відбувся  20 років  тому.( 11 вересня 2001 року).

       Студенти мали можливість переглянути архівне відео подій 20-річної давнини.

     Теракт 11 вересня 2001 року в США – серія терористичних атак, під час яких терористи-смертники на захоплених літаках атакували вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку і будівлю Пентагону у Вашингтоні.

     Згідно з даними, опублікованими у підсумковому звіті Національної комісії щодо терористичних атак проти Сполучених Штатів (комісія 9/11), у Всесвітньому торговельному центрі загинули понад 2600 осіб; 125 загинули в Пентагоні; 256 людей загинули в усіх чотирьох літаках. Загинули громадяни США і ще 91 держави, в тому числі і України. Безпрецедентні теракти, які назавжди змінили Америку, скоїли 19 молодих арабів, виконуючи накази ісламістів, що базувалися в Афганістані.

     Після терактів 11 вересня, не тільки США, а й багато інших країн посилили своє антитерористичне законодавство та розширили повноваження правоохоронних та розвідувальних органів щодо запобігання терактам.

изображение_viber_2021-09-13_16-48-56-126

    Саме сьогодні ми маємо пам’ятати, що  тероризм – це потужні структури з відповідним оснащенням. Приклади Афганістану, Таджикистану, Косово, Чечні показують, що сучасний тероризм здатен вести диверсійно-терористичну війну, брати участь у масштабних збройних конфліктах.  Людство  має  консолідуватись , щоб спільними зусиллями  подолати явище  тероризму в світі.