КАЛЕНДАР ЗНАМЕННИХ І ПАМ’ЯТНИХ ДАТ

 

       Ми знову заглядаємо до Календаря знаменних і пам’ятних дат, який нагадуватиме нам про свята, забуті імена, важливі відкриття та події

 

1

        Хто ж з українських авторів святкував би свою ювілейну дату в жовтні чи листопаді 2020 року?

 

2

 

ЮВІЛЕЇ ВІДОМИХ ПИСЬМЕННИКІВ УКРАЇНИ

У ЖОВТНІ 2020 РОКУ

    28 ЖОВТНЯ

     – 125 років від дня народження Майка (Михайла Гервасійовича) Йогансена (1895-1937), українського поета, прозаїка

 

 

3

 

 

     Майк Йогансен, справжнє ім’я Михайло Герва́сійович Йога́нсен — український поет, прозаїк доби «Розстріляного відродження». Також перекладач, критик, лінгвіст, сценарист. Один із засновників літературного об’єднання ВАПЛІТЕ. Жертва сталінських репресій

 

Про що варто пам’ятати в листопаді 2020 року?

 

9 ЛИСТОПАДА

– 175 День преподобного Нестора Літописця

 

4

 

       Не́стор Літопи́сець — київський літописець та письменник-агіограф. З 1073 чернець Києво-Печерського монастиря. Автор «Житій святих князів Бориса і Гліба й Теодосія Печерського». Вважається упорядником «Повісті минулих літ». Помер і похований у Києво-Печерській лаврі.

День української писемності та мови. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1241/97 від 06.11.1997 р.

 

5

        У День української писемності та мови за традицією покладають квіти до пам’ятника Нестору Літописцю, відзначають найкращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою, а також стартує Міжнародний конкурс знавців української мови ім.Петра Яцика.

       Також з 2000 року в цей день у прямому ефірі “Українського радіо” транслюють Всеукраїнський диктант національної єдності, який може написати будь-хто. З кожним роком кількість учасників мовленнєвого флешмобу зростає. Традиційно до написання диктанту долучаються відомі люди, політики, художники, студенти та школярі.