Зустріч студентів з представниками відділу агропромислового розвитку

    Сільське господарство – одна із провідних галузей виробничої сфери, яка займається вирощуванням сільськогосподарських культур і розведенням тварин.

   Важливе значення для ефективної роботи сільського господарства має виробнича та невиробнича інфраструктури. Підприємства інфраструктури забезпечують заготівлю, транспортування, зберігання та реалізацію сільськогосподарської продукції, а також підготовку кадрів для даної галузі.

  Структура сільського господарства – це рослинництво і тваринництво.

     Рослинництво це галузь сільського господарства, яка займається вирощуванням культурних рослин.

  Тваринництво  —  галузь сільського господарства, що займається розведенням і використанням сільськогосподарських тварин. Воно забезпечує людей харчовими продуктами (молокомаслосир;), дає сировину для легкої (вовна) і харчової, а також фармацевтичної промисловості, тяглову силу (кіньвіл), основне органічне добриво — гній. Продукти тваринництва легко збувати, і вони за нормальних обставин часто бували основою бюджету українського селянина.

  Нині основною ланкою для забезпечення ефективного розвитку сільського господарства є забезпечення його  висококваліфікованими спеціалістами.

      Що стосується галузі тваринництва, то цим процесом займається наука «ветеринарія».

      Ветеринарія — комплекс наук, що вивчають  хвороби тварин, методи запобігання хворобам і лікування їх, питання підвищення продуктивності тварин, методи захисту людей від зоонозів.

      Ветеринарія займається лікуванням переважно свійських, рідше диких тварин. Вчених та практиків, що працюють у галузі ветеринарії, називають ветеринарами.

«Медицина лікує людину, а ветеринарія зберігає людство»

    Цими словами відомий ветеринарний лікар і публіцист Євсеєнко Сергій Степанович охарактеризував значення галузі знань «Ветеринарія».

     Ветеринарний лікар виконує головне завдання — недопущення захворювання тварин і людей. Ветеринарна служба займається не тільки лікувальною роботою, але й профілактикою, інспектуванням всіх переробних підприємств, ринків, великих і малих свиноферм, птахоферм, молокопереробних підприємств.

     03.12.2018 року до Кіцманської районної державної адміністрації завітали студенти В-21 групи відділення №1, спеціальності «Ветеринарна медицина» Кіцманського коледжу Подільського ДАТУ разом із завідуючим відділення Бабюком В.М., головою циклової комісії ветеринарних та зоотехнічних дисциплін Ласковичем І.І., викладачем ветеринарних дисциплін Бабюк Б.І. з метою ознайомлення роботи відділу агропромислового розвитку, зі станом та перспективами розвитку сільськогосподарського виробництва.

     Зустрів студентів та викладачів начальник відділу агропромислового розвитку Костюк Володимир Денисович.

     Який розповів про тваринництво, яке охоплює ряд підгалузей, основними з яких є скотарство, свинарство, вівчарство, птахівництво. Крім того, виділяються ще і менш значні і дуже вузькі галузі: кролеводство, рибництво, шовківництво, звірівництво, бджільництво та ін. Різні галузі і підгалузі виконують свої специфічні функції для задоволення потреб населення, в продуктах харчування, у предметах першої необхідності (одязі і взутті), в забезпеченні промисловості сировиною.

     Також наголосив, що Кіцманський район спеціалізується з виробництва м’яса ВРХ, свиней та птиці, а також з виробництва молока.

    Валове виробництво молока сільськогосподарськими підприємствами становить 5344 тону, що є 71% обласного показника. Надій на корову становить 3273 кг.

    Реалізовано м’яса всіх видів худоби та птиці – 4340 тонн. Вироблено м’яса всіх видів – 4358 тонн.

     У сільськогосподарських підприємствах нашого району налічується 4017 голів ВРХ, у тому числі – 1667 корови, поголів’я свиней налічує – 4627 голів і 151000 голів птиці.

    Дана зустріч була змістовною та корисною для майбутніх спеціалістів. Вони  зробили висновки,  щодо перспектив розвитку сільського господарства та зрозуміли, що нині фінансово-економічна підтримка аграрного сектора здійснюється переважно через комплекс програм, кожна з яких має на меті підвищення ефективності виробництва та дохідності товаровиробника; що сучасне сільськогосподарське виробництво неможливо уявити ізольованим. У реальному житті воно базується на міжгалузевій виробничій кооперації, котра пов’язує сільське господарство і сполучені з ним галузі економіки, які, з одного боку, постачають сільському господарству засоби виробництва та всі необхідні технічні умови виробництва; з іншого — переробляють сільськогосподарську сировину і доводять готові продукти харчування до споживача.

      Вдячні студенти висловили побажання подальших зустрічей.

0-02-09-067af119fc5ecb3371ac3fe8fe3b94776d206c07e6aaebb67c24ed3cd15fcd59_3ab5a7cc

0-02-09-65aaaaa4f96626fd17cf34197f289d1d826562f4dcaa95d0222885f5aebb6d75_f5e22e22

0-02-09-8d003ab1e86b172dc72da203cd65f4a2d414886d0eeaf877d9f25f772f5a92c7_9227d9d4