Зміни і нововведення при сплаті податків у 2021 році

       В кінці 2020 року Верховна Рада прийняла ряд законів, що визначають зміни і нововведення при сплаті податків у 2021 році. Отже,  коротко і своєчасно  про найголовніше!

  1. Зміна реквізитів для сплати податків

Відповідно до постанови ВРУ № 807-ІХ «Про створення і ліквідацію районів» органи Казначейства відкривають нові рахунки для сплати податків і зборів до місцевих і державних бюджетів. Це означає зміну реквізитів для сплати ЄП та ЄСВ з 1 січня 2021 року.

  1. Затверджено Державний бюджет України на 2021 рік

Проект Закону про Державний бюджет України на 2021 рік був затверджений Верховною Радою 15 грудня, а 21 грудня підписаний президентом.

Закон встановлює наступні розміри мінімальної зарплати в 2021 році:

  • 6000 грн з 1 січня 2021 року;
  • 6500 грн з 1 грудня 2021 року.

Прожитковий мінімум на одну працездатну особу встановлений на рівні:

  • 2270 грн. з 1 січня 2021 року;
  • 2379 грн. з 1 липня 2021 року;
  • 2481 грн. з 1 грудня 2021 року.

Розмір мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму використовується для визначення сум сплати єдиного податку та ЄСВ у відповідному році.

  1. Підприємці 1 групи тимчасово звільняються від сплати єдиного податку та ЄСВ

     10 грудня 2020 набув чинності Закон України №1072 про соціальну підтримку платників податків на період проведення протиепідеміологічних заходів. Від сплати Єдиного Податку (ЄП) і Єдиного Соціального Внеску (ЄСВ) тимчасово звільняються підприємці 1 групи на спрощеній системі оподаткування. Період, на який буде діяти звільнення від сплати, — з 1 грудня 2020 року по 31 травня 2021 включно. Підприємці 2 і 3 груп від сплати єдиного податку та ЄСВ не звільняються. Підприємці на загальній системі оподаткування отримують право не платити ЄСВ в той же період тільки при відсутності доходів.

  1. Скасування обов’язкової реєстрації книги обліку доходів

З 1 січня 2021 року змінюється порядок ведення книги обліку доходів, а саме:

  • Для платників єдиного податку скасовано вимогу реєстрації книги в податкових органах.
  • Підприємці 1, 2 і 3 груп, які не є платниками ПДВ, можуть вести книгу доходів в довільній формі як в паперовому, так і в електронному вигляді шляхом щомісячного відображення отриманих доходів.
  • Підприємці 3 групи, платники ПДВ, можуть вести книгу в довільній формі шляхом щомісячного відображення доходів і витрат.

     При веденні обліку в довільній формі платники єдиного податку мають право застосовувати будь-який спосіб обліку доходів: це можуть бути записи в довільному реєстрі — паперовому зошиті, журналі, в електронній таблиці. У тому числі платники зможуть продовжувати вести книгу обліку доходів (і витрат для платників ПДВ) за діючими на сьогодні формами.

Стару книгу підприємці зобов’язані зберігати наступні 3 роки.

  1. Обов’язкове використання касових апаратів перенесли на 2022 рік

    Ухвалений  1 грудня 2020 року Закон №1017-IX про лібералізацію застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку і який набув чинності з 10 грудня 2020 року передбачає перенесення повної фіскалізації (обліку через касовий апарат) для підприємців на 1 січня 2022 року.

     З 1 січня 2021 року використання касових апаратів стає обов’язковим лише для підприємців 2, 3, 4 групи платників єдиного податку, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

    Нагадаємо, що підприємці, які реалізують підакцизні товари, дозволені на єдиному податку, вже давно повинні використовувати РРО ( поняття «програмного» або «хмарного» забезпечення, РРО –  це технологія, що дає змогу працювати без фіскальних реєстраторів) відповідно до умов ліцензування.

    Законом також збільшено максимальну межу доходу, до досягнення якого використання касового апарату не є обов’язковим. Для підприємців 2, 3, 4 груп платників єдиного податку це 220 мінімальних заробітних плат (МЗП). У 2021 році ця межа складе 1 320 000 грн, що майже на третину більше, ніж на даний момент.