Землевпорядник – професія надзвичайно цікава та творча

     В березні українські землевпорядники відзначають своє професійне свято. Чим же так цікава професія землевпорядника?

      Розвиток суспільства в усі часи був пов’язаний із впорядкуванням використання землі, яка й тепер залишається основним засобом для існування людства і джерелом суспільного багатства. Потреба встановлювати межі турбувала землевласників із давніх-давен. Цю функцію і  виконують землевпорядники.

4

     Коли з’явилися перші представники цієї професії – достеменно невідомо. Але землевпорядник і нині є професією затребуваною як у селі, так і в місті. У нашій країні професія землевпорядника завжди користувалася пошаною, адже вона присвячена безцінному скарбу України – землі, якій завжди надавалось особливе значення.

     Землевпорядники працювали і працюють у структурних підрозділах колишніх Держкомзему України, Держземагентства України та нинішнього Держгеокадастру України; в органах державної влади та місцевого самоврядування, Міністерствах (де є відділи земельних ресурсів); в державних та приватних проектних і оціночних підприємствах, рієлторських фірмах, агрохолдингах,  сільськогосподарських підприємствах; територіальних громадах, наукових установах, установах правового спрямування. громадських організаціях.

2

      Землевпорядник володіє не тільки своїми професійними знаннями, але й юридичними та природничими. Для професії необхідно мати математичні здібності, інженерний підхід, просторову уяву, здатність розбиратись у законодавстві. Професія надзвичайно цікава та творча, яка потребує вміння приймати виважені рішення, спілкуватися з людьми, вимагає уважності, чіткості і відповідальності. Щоб стати успішним фахівцем у цій галузі, необхідно бути наполегливим, упевненим у собі, активним, мати добре розвинену інтуїцію та логічно мислити.

изображение_viber_2021-03-03_15-04-33

      За класифікацією професій, професійна діяльність землевпорядника відноситься до професій типу «людина-природа». На сьогодні інженер-землевпорядник повинен мати вищу освіту за напрямком підготовки «Архітектура та будівництво» із спеціальності «Геодезія та землеустрій», за освітньо-кваліфікаційним рівнем: молодший спеціаліст, бакалавр або магістр.

        Сьогодні землевпорядники використовують у своїй роботі сучасне обладнання: електронні інструменти; нові технології геоінформаційних систем. Значні проблеми виникають при прийнятті управлінських рішень і через недосконалість нормативно-правової бази – коли в трьох землевпорядників із одного й того ж питання можуть виникати три різні думки. При цьому для професіоналів надзвичайно важливо прийти до спільного рішення. Але ж як можна простому селянину пояснити проблеми законодавства? Прикро, коли не маєш змоги допомогти людині у вирішенні її питання, а ще більше – коли не знаєш, яким чином розтлумачити неможливість вирішення тієї чи іншої проблеми. Недоліком професії є потреба увесь час слідкувати за змінами в законодавстві та новими технологіями. До переваг можна віднести  – те, що робота цікава, потребує багато спілкування, пізнання нового та дає можливість непогано заробляти.

3

        Але так приємно бачити, коли випускники нашого навчального закладу, обравши дану професію становляться успішними людьми і отримують задоволення від своєї роботи та шану від людей!