Захист прав і свобод людини в мережі Інтернет

       В рамках декади циклової комісії економічних та юридичних дисциплін куратором Сорохан Аліною та студентами групи П-41 організовано проведення лекторію-онлайн в академічних  групах коледжу на тему: «Захист прав і свобод людини в мережі Інтернет».  Студенти мали змогу познайомитися з правами  людини, які гарантуються як офлайн, так і онлайн та закріплені на міжнародному рівні, у тому числі в Декларації про принципи управління Інтернетом Комітету Міністрів Ради Європи (2011), Резолюції «Заохочення, захист і дотримання прав людини в Інтернеті» Генеральної Асамблеї ООН (2012).

      на сайт 1

    На сьогоднішній день електронні інформаційні носії, а саме: Web-ресурси до яких вони надають доступ, відіграють важливу роль у нашому житті. Ні для кого не секрет, що сьогодення відцифровується, мало хто уявляє наше життя без гаджетів, а для деяких це навіть джерело прибутку. Виходячи з цього ми маємо світ, який переноситься з фізичного в цифровий. Цифрові права – це набір прав кожної людини на доступ до цифрових медіа та на використання комп’ютерів, мобільного зв’язку та інтернету для передачі інформації. А саме порушення цифрових прав людини та способи їх захисту є актуальною темою українців.

на сайт 2

    Дані моніторингу порушення цифрових прав в Україні, що проводився ГО “Платформа прав людини” за підтримки Counterpart International у червні цього року відкривають нам завісу таких порушень:

1) нав’язування непотрібних цирофвих послуг, наприклад спаму.

2) заблоковано 240 веб-сайтів в Україні, до яких немає доступу у користувачів Інтернету.

3) Збір та поширення конфіденційної інформації про абонентів оператором мобільного зв’язку, зокрема, про регулярність його візитів до лікаря, його спосіб життя, звички, рівень доходів тощо

4) Надання надмірного і непропорційного доступу до інформації про споживача послуг з доступу до Інтернету на підставі рішення суду.

5) Порушення права на приватність та захист даних.

   Інтернет дає безліч різних можливостей. Однак щоб не виникало проблем, важливо захистити себе.

  Під час спілкування куратора з групою студенти змогли отримати ряд порад як убезпечити себе від загроз  в Інтернеті.