День Соборності України – єднання сили й духу народу

карт

     Сьогодні, 22 січня 2022 року, в Україні  відзначають одне з найважливіших державних свят, роль якого в історії країни важко переоцінити, – День Соборності України.

     Офіційно святкувати День соборності почали лише у 1999 році після указу президента Леоніда Кучми. Щорічно в цей день відзначають важливу історичну подію, що відбулася в 1919 році – проголошення Акту злуки Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради. Це сталося роком раніше – 22 січня 1918 року. Цим  документом  проголошувалася  повна незалежність УНР.

     Оскільки це свято пов’язане з процесом об’єднання українських земель, заходи, що проводяться 22 січня, покликані відобразити саме його. Мабуть, найбільш знаковий з таких відбувся в 1990 році і отримав назву «Живий ланцюг». Тоді люди вишикувалися «ланцюгом» від Києва до Львова та Івано-Франківська. За різними оцінками, участь у такій акції взяли до трьох мільйонів людей.

      Кожен свідомий українець повинен знати та відзначати національні свята нашої країни, адже це історія нашого чарівного краю, без якої б не було ані теперішнього, ані майбутнього.  Студенти  нашого закладу, під керівництвом  викладачів-істориків    Карасьової  М. В. та  Куспис О.І.  долучилися   до  Всеукраїнського  фоточеленджу

 # РазомСильніші#ДеньСоборностіУкраїни 2022

(Відкрити відео)

    22 січня 1919 року збулась споконвічна мрія мільйонів українців – об’днались «…століттями відiрванi одна від одної частини єдиної України, Захiдноукраїнська Народна Республiка (Галичина, Буковина Угорська Русь) i Надднiпрянська Велика Україна…» (уривок з тексту Акта Злуки). Цей день увійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України.  На святково прибраній у жовто-сині стрічки та прапори Софіївській площі лiдери УНР і повноважна делегація ЗУНР заявили про свiй намiр збудувати єдину соборну Українську державу – на багатолюдному віче вони проголосили Акт Злуки.

     У цей день згадують наші краяни і іншу важливу історичну подію, яка відбулась того ж 22 січня, але на рік раніше (1918р.)  – прийняття IV Універсалу УЦР, який проголошував повну незалежність УНР.

    День Соборності України – день, який символізує єдність земель України. Це одне з найважливіших свят нашої країни, яке підкреслює, що ми всі – це один народ і ніякі рубежі не зможуть нас розділити.

     Соборність – це символ. Символ боротьби за волю та незалежність. Порозуміння між людьми. Це часточка надії і віри у світле майбутнє.  Відзначення цього свята сьогодні важливе, як ніколи. Воно нагадує нам про те, що лише в єдності ми маємо силу, лише разом зможемо подолати всі біди та нещастя, які випали на долю нашого багатостраждального народу. Нам, українцям, необхідно тепер, як і у 1919 році, знайти спільну мову та порозумітися, адже, пам’ятайте, ми власноручно пишемо сторінки історії і на помилку не маємо жодного права. Нам можуть не пробачити її ані пращури, ані нащадки.