Викладачі відділення №1 відвідали ХІІ Міжнародний молочний конгрес в Києві

    Весна традиційно розпочалася найочікуванішою подією молочної галузі України та Східної Європи – відкриттям ХІІ Міжнародного молочного конгресу в Києві. 5-6 березня 2019 року захід відвідали викладачі відділення №1 Кіцманського коледжу ПДАТУ Бабюк Богдана Іванівна та Півторан Тетяна Олександрівна

     ХІІ Міжнародний молочний конгрес вразив своїми масштабами, адже це близько 1500 учасників – представників молочного бізнесу та працівників молочної галузі, серед яких керівники аграрних підприємств, ветеринари, технологи, менеджери, експерти галузі, представники влади, посольств, міжнародних організацій, фінансових установ, комерційних компаній, навчальних закладів, ЗМІ і багато інших.

      Відкривали захід традиційно – з вітальним словом виступили голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун та в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева. На конгрес завітали також Олена Альшанова, заступник директора Департаменту аграрної політики та сільського господарства Мінагрополітики, Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту ФАО та Оксана Продан, народний депутат та ін.

     Насичена програма заходу була розподілена на секції щодо трендів викликів і стратегій розвитку молочної галузі України і світу та технологій виробництва молока та управління сучасною МТФ, тому учасники мали змогу обирати. У першій секції обговорювали підсумки роботи молочної галузі за 2018 рік, ключові напрямки розвитку на 2019 рік, перехід на європейські стандарти якості та безпечності молока та, звісно, державну підтримку галузі та ринок землі. Протягом конгресу аграрії взяли участь у голосуванні, де висловили свою позицію щодо ефективності державної підтримки виробників молока і 84,93% визнали несправедливим розподіл коштів у 2018 році.

    На секції «Технології виробництва молока та управління сучасною МТФ» (модератор – Олександр Назарко) обговорювали нові підходи щодо годівлі, догляду та утримання високопродуктивних корів. Успішні господарства поділилися досвідом у сфері ефективного управління МТФ.

Міжнародний експерт FAO Александров Цвятко розповів про сучасні епізоотичні загрози тваринництва та про те, як їм протистояти.

   Звісно ж, для викладачів коледжу, як і для більшості учасників конгресу, найцікавішою та найпізнавальнішою була конференція: «Ветеринарне забезпечнення молочного скотарства» (модератор – Валерій Лотоцький). Протягом конференції фахівці з України, Німеччини, Словенії, Польщі, Чехії, Естонії та навіть Кореї обмінювалися досвідом та знаннями у сфері ветеринарного забезпечення молочного скотарства, обговорювали програми вакцинації стада, поширеність респіраторних захворювань ВРХ, використання антибіотиків, проблеми діагностики, лікування і профілактики маститів і хвороб кінцівок та способи покращення ефективності відтворення корів.

    Приємно здивувала присутніх дегустація вітчизняних молочний продуктів «Смакуй українське», де учасники мали змогу спробувати смачні та якісні молочні продукти українських виробників.

   Наприкінці відвідувачі конгресу долучилися до обговорення викликів для молочної галузі в сучасних умовах ведення аграрного бізнесу та способів вирішення проблем. Завершальним гаслом стала назва останнього круглого столу «Технологічність, системність і командна робота – запорука успіху справи», яку варто було б використовувати у діяльності навчальних закладів.

    Окрему подяку учасники висловили організаторам події: Асоціації виробників молока (АВМ), Всеукраїнській аграрній раді (ВАР) та агроконсалтинговій компанії Dykun.

    Два дні, 1200 учасників, 750 представників з 265-ти провідних молочних ферм України, закордонні експерти, представники влади і освіти, провідні експерти галузі та гарячі дискусії на ключові теми галузі — таким видався ХІІ Міжнародний Молочний конгрес.

    Міжнародний молочний конгрес – це масштабний майданчик, який об’єднує владу, виробників і науку та дає можливість подискутувати на важливі питання галузі і знайти консенсус. Участь у подібних заходах є надважливою для викладачів аграрних навчальних закладів з метою розуміння вимог ринку праці щодо підготовки висококваліфікованих спеціалістів, які володіють актуальними знаннями і навиками в умовах сьогодення.

20190305_130610

20190305_174714

20190305_183150

20190311_092633