Особливості вирощування органічної продукції в Україні

      13 жовтня 2025 року на базі спеціальності Агрономія відбулася студентська науково-практична конференція на тему «Особливості вирощування органічної продукції в Україні». Захід об’єднав здобувачів освіти, викладачів, особливо фермерів, котрі займаються питаннями впровадження сучасних технологій в сільському господарстві.

      Органічне землеробство стає дедалі популярнішим як в Україні, так і у світі. Прагнення до вирощування та споживання екологічно чистої продукції, збереження ґрунтів, відновлення біорізноманіття та зменшення впливу хімікатів на навколишнє середовище — це основні чинники, що сприяють розвитку цього напряму. Тому обговорення особливостей вирощування органічної продукції є надзвичайно актуальним у сучасних умовах.

       У межах конференції було заслухано такі  доповіді:

       – «Принципи та концепція існування органічного сільського господарства» (доповідач Василь Андрусик, здобувач освіти спеціальності Агрономія, освітньо-професійної програми «Організація і технологія ведення фермерського господарства» академічної групи ТО-21, керівник Наталія Курилюк, викладач агрономічних дисциплін);

       – «Вибір технології машин та обладнання для обробітку ґрунту при органічному землеробстві» (доповідач Юрій Чорней, здобувач освіти спеціальності Агрономія, освітньо-професійної програми «Виробництво і переробка продукції рослинництва», академічної групи ТР-31, керівник Василь Руснак,   викладач механічних дисциплін);

        – «Органічне вирощування сої» (доповідач Валентина Дзюрик, здобувачка освіти спеціальності Агрономія, освітньо-професійної програми «Виробництво і переробка продукції рослинництва», академічної групи ТР-21, керівник Василь Семенюк, викладач агрономічних дисциплін);

       – «Техніка для ведення органічного землеробства» (доповідач Степан Водянчук, здобувач освіти спеціальності Агрономія, освітньо-професійної програми «Організація і технологія ведення фермерського господарства» академічної групи ТО-21, керівник Віктор Гуцуляк, викладач механічних дисциплін);

         – «Живлення і захист сільськогосподарських культур в органічному землеробстві» (доповідач Михайло Купчанко, здобувач освіти спеціальності Агрономія, освітньо-професійної програми «Виробництво і переробка продукції рослинництва», академічної групи ТР-31, керівник Наталія Руснак, викладач агрономічних дисциплін);

        – «Органічне харчування: мода чи необхідність?» (доповідач Вадим Кавюк, здобувач освіти спеціальності Агрономія, освітньо-професійної програми «Організація і технологія ведення фермерського господарства», академічної групи ТО-41, керівник Валентина Петракович, викладач агрономічних дисциплін).

         Учасники конференції дійшли висновку, що органічне виробництво в Україні має великий потенціал, однак для його реалізації потрібні:

           подальше вдосконалення законодавчої бази;

          підвищення обізнаності сільгоспвиробників щодо органічних технологій;

          розширення державної та грантової підтримки;

          стимулювання наукових досліджень у цій сфері.

       Конференція стала платформою для обміну знаннями, ідеями та досвідом між здобувачами освіти. За результатами заходу планується поглиблення вивчення тематики в  процесі діяльності студентського наукового гуртка «Агросвіт».