Подорож крізь час..

     Здобувачі освіти Кіцманського фахового коледжу МБО -11 групи 11 жовтня 2024 року під керівництвом викладачів загальноосвітніх дисциплін Куспис О.І, Карасьової М.В та Томаш О.В. мали можливість відвідати  Чернівецький національний університет, названий на честь Юрія Федьковича. Екскурсію провели з нагоди  відзначення 190-річниці  від дня народження митця.

     Старший науковий співробітник архітектурної пам’ятки – Анжела Флорівна занурила здобувачів освіти в історичну епоху, у якій жив і творив передвісник українського національного відродження Буковини, письменник, фольклорист, просвітянин Юрій Федькович.

     Архітектурний  ансамбль колишньої Резиденції православних митрополитів Буковини і Далмації вразив нас своєю пишністю. Під час екскурсії ми  відвідали головний корпус резиденції, де побачили розкішні зали. Своєю красою і величчю вражає Синодальна зала, одна з найгарніших в Європі. Вона була оздоблена мармуром (звідси й теперішня її назва – Мармурова). Також ми відвідали діючу церкву Трьох Святителів. Над оздобленням цього храму працювало кілька фахівців високого рівня.

     Екскурсовод наголосила, що важливою подією є те, що в 2011 році  унікальний  архітектурний ансамбль Резиденції митрополитів Буковини і Далмації (нині ЧНУ) було включено до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Університет – єдиний в Україні і один серед семи у світі виконує подвійну функцію: з одного боку, освітня і наукова інституція, а з іншого – об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

      Другою локацією був  Чернівецький краєзнавчий музей, де здобувачі освіти поглибили знання про історію Буковини в Молдавський період, ознайомилися з музейною експозицією козацького періоду. Захоплено розглядали зразки святкового гуцульського одягу, старовинні меблі та речі хатнього вжитку часів письменника – Юрія  Федьковича, раритетні світлини того часу.

       Було здійснено пішу прогулянку затишними вуличками чарівного міста. Костел Воздвиження Всечесного Хреста будували довго, але завдяки клопіткій праці і наполегливості місцевої громади його вдалося зберегти. Там досі  відправляють  меси  під  звуки  віденського органу.

     Поряд із костелом знаходиться незвичний будинок-корабель. Існує легенда, що у Чернівцях жили два брати, які мріяли про свій корабель і море. Першу мрію їм втілити майже вдалося.

      На Театральній, яка колись називалася площею Єлизавети, а ще до того Фішпляц, бо саме там торгували рибою, ми побачили неймовірний Чернівецький обласний музично-драматичний театр імені О. Кобилянської. Cпроектували його австрійські архітектори Ф. Фельнер і Г. Гельмер. Копія чернівецького театру є в німецькому місті Фюрт.  

       Від Центральної площі ми продовжили екскурсію пішохідною вулицею імені  Ольги Кобилянської (колишня вулиця Панська), яку за переказами двірники  підмітали  трояндами. По дорозі побачили: Палац урочистих подій, ковану карету, Свято-Духівський собор, костел Серце Ісуса, Соборну площу, а також  колишній Буковинський сейм, Німецький та Польський  дім.

       Цікавою і пізнавальною стала локація Чернівецького  обласного музею архітектури і побуту просто  неба.

       Екскурсія збагатила знання  здобувачів освіти  про історичне минуле нашого краю, життя і творчість  народного  співця Буковини  –  Юрія  Федьковича.