Як зберігати насіння в зимовий період?
Збереження якості насіння, від збирання до використання, є одним із найважливіших завдань, що постають перед сільгоспвиробником. Як зберігати насіння в зимовий період? Які заходи потрібно вжити, щоб зберегти насіннєвий матеріал?
Під час навчальної практики з дисципліни «Технологія галузі рослинництва» , студенти групи ОВ -31, в онлайн – режимі, завдяки онлайн-сервісу Google Meet, разом з викладачем Карасьовою М. В. мали можливість поспілкуватися і задати запитання студентам – випускникам Кіцманського коледжу ПДАТУ, які здобули освіту за спеціальністю “Агрономія” – Біликом Денисом та Бевзюком Михайлом. Вони на даний час працюють за обраним фахом на сільськогосподарських підприємствах. Білик Д. працює на посаді агронома на ТОВ « Колосок -2», що на Глибоччині, а Бевзюк М.- в Хмельницькій обл, м. Летичів СТОВ – «Промінь».
Як зазначають наші студенти, що найважливішим етапом є рекомендації з дотримування певних вимог до збереження насіннєвого матеріалу в зимовий період.
Зокрема, Бевзюк М. в нашій спільній розмові наголосив, що високі врожаї можна отримати лише при використанні здорового високоякісного насіння, що має високі потенціальні властивості. Тому насіння до посіву потрібно зберігати в таких умовах, щоб воно забезпечило високу енергію проростання, високу схожість і було здатне дати здорову високопродуктивну рослину , а це вимагає певних умов і спеціального режиму зберігання.
На зберігання закладають нормально розвинене насіння, здорове, не травмоване, яке вирощено на високому агрофоні та зібране без порушення технології. Крім того, основну увагу при зберіганні насіння варто звертати на вологість і температуру навколишнього середовища. Необхідно стежити за тим, щоб відносна вологість повітря в насіннєсховищах не перевищувала 60%. Краща температура для зберігання насіння 5-10°С. Насіння при правильному режимі можна берегти тривалий час.
Кожне господарство повинно бути забезпечене спеціальними насіннєсховищами, із засіками, а в деяких зонах з установками активного вентилювання. Склади необхідно розташовувати на сухих підвищених ділянках. Підлога й стіни повинні бути без щілин. На вентиляційні отвори й вікна встановлюють грати (для захисту від гризунів та птахів).
Білик Д. зазначив, що на зберігання засипають насіння ,підготовлене і доведене до посівних кондицій. Під час збереження насипом треба прийняти заходи по запобіганню випадкового змішування насіння, для цього засіки залишають незаповненими, до верхнього краю на 15-20 см. Не можна розміщати в сусідніх засіках насіння ,яке важко відокремити від таких культур, як пшениця і ячмінь, овес і ячмінь, жито і озима пшениця, а також насіння різних сортів, репродукції одної культури.
Кожну підготовлену партію, що підлягає зберіганню, необхідно зважити, пронумерувати й установити штабельний ярлик чи етикетку.Насіння, що засипане на зберігання, на протязі 2-х діб, підлягає перевірці на посівні якості для чого проводиться повний аналіз. Зразки на перевірку відбирають й оформляють актом. Під час зберігання необхідно систематично спостерігати за станом насіння, вимірювати його температуру, відносну вологість, наявність шкідників.
Отже, після спілкування з молодими спеціалістами – агрономами зроблено висновок , що тільки при виконанні та чіткому дотримуванні вищеперерахованих умов, можливе збереження високоякісного насіння сільськогосподарських культур, що забезпечує високий потенціал врожайності, має хороші посівні якості до весняного посіву.
Якісний насіннєвий матеріал дає змогу без додаткових енергетичних затрат забезпечити належний ріст рослин, знизити негативний вплив бур’янів, хвороб, шкідників і на цій основі підвищити врожайність культури і якість одержуваної продукції, поліпшити екологічний стан поля.