Насилля серед підлітків

      Проблема булінгу дуже болюча для сьогодення. За останній час вона все частіше почала проявлятися не лише в шкільному середовищі, а й серед молоді профтехучилищ та коледжів, адже I-II курси – це ще підлітки.

     Як відомо, у підлітковому віці прояв агресії  більш яскраво виражений, тому з метою попередження булінгу   18 березня   у читальній залі  Кіцманського коледжу  відбувся  виховний захід для студентів І–ІІ курсів спеціальності «Право», «Облік і оподаткування», «Менеджмент», «Агрономія» на тему: «Насилля серед підлітків», який провели практичний психолог  Худик Л.С. та викладач агрономічних дисциплін Курилюк Н.В.

     Метою заходу було ознайомити студентів з поняттям, формами та структурою булінгу; розвивати вміння пошуку шляхів, виходу зі складної ситуації; формувати навики відповідальної та безпечної поведінки;  впливу цього явища на окрему особистість і студентський колектив в цілому, опрацьовано практичні методи виявлення постраждалих та булерів, методи профілактики і втручання.

      Виховний захід почався з презентації і такими вправами: «Знайомство», «Чому так стається»,  під час яких була створена сприятлива атмосфера та сформована у студентів мотивація та усвідомлення власної відповідальності за встановлення результатів. З цікавістю студенти виконували вправи «Яблуко», «Рука допомоги», під час яких у них розвивалося почуття емпатії та формувалося бажання допомогти жертвам насильства. Вправи «Чому так стається?» та «Ситуації» навчили учасників з’ясовувати причини поведінки жертв булінгу та виробили навички безпечної поведінки у конкретній ситуації.

         Пропагування здорових стосунків є головним способом запобігання  цьому негативному явищу і створення безпечної і приязної атмосфери в навчальному закладі.

      Добрі взаємини дітей з однолітками залежать від позитивних стосунків із дорослими. Той, хто здатен підтримувати інших, навряд чи буде знущатися, скоріше допомагатиме людині, яка стала об’єктом булінгу.

Ніщо так не попереджує наші негативні вчинки , як знання про наслідки.

7

8

9

  12

14

15

17

18