
22 травня 2025 року здобувачі освіти групи ТО-41 під керівництвом викладача Наталії Руснак, провели екскурсію з навчальної практики «Технологія заготівлі та зберігання сільськогосподарської продукції з основами переробки», до підприємства ТОВ «Дьолер Буковина», с. Мамаївці, Чернівецького р-ну.
Екскурсію провів головний технолог ТОВ «Дьолер Буковина” Василь Жиникай, який висвітлив для здобувачів освіти сучасні технології переробки фруктових соків із насіннячкових фруктів.
Під час екскурсії майбутні агрономи ознайомились з виробничими процесами і основами технологій виробництва концентрованих соків, або як ще їх називають – фруктових концентратів, які використовуються в харчовій промисловості, як основа для виробництва соків та напоїв, і користуються попитом у всьому світі. Все виробниче обладнання заводу та резервуари для зберігання продукції виготовлені польською фірмою «B & P engineering Sp. z o.o.» nf швейцарською “Bucher”. Керівництво підприємства підтримує постійний зв’язок з виробником обладнання для високоякісного обслуговування обладнання та постійного моніторингу технологічних нововведень. Деякі елементи в конструкції заводу та технологічній схемі виробництва концентрату являються “Know how” фірми «B & P engineering Sp.z o.o.» та застосовуються вперше.
Особливістю ринку фруктових концентратів є те, що сама продукція використовується підприємствами різних галузей промисловості цілий рік, а саме виробництво залежить від сезонності дозрівання фруктів. Тому, ТОВ “Дьолер Буковина” має великі складські приміщення, які забезпечують оптимальне зберігання виготовленого концентрату.
В період сезону завод приймає та переробляє яблука 24 години на добу. Готова продукція зливається та зберігається в вертикальних резервуарах об’ємом 85 кубічних метрів та 100 кубічних ментів. Реалізація кінцевого продукту споживачам проходить на протязі всього року.
Екскурсія видалась цікавою і змістовною, власник провів дегустацію свого виробництва.
Здобувачі освіти отримали багато повчальної інформації.
Навчальна практика пройшла успішно і пізнавально.