Зустріч з письменницею Савченко-Гнатюк, присвячена Дню української писемності та мови

       День украї?нської писе?мності та мо?ви  — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада.

      За православним календарем — це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

     В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця».

    У День української писемності та мови за традицією:

  • покладають квіти до пам’ятника Несторові-літописцю;
  • відзначають найкращих популяризаторів українського слова;
  • заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою.

    В групі ТЗ -31 відділення «Агроземлевпорядкування» куратором групи Антощук Г.О. була проведена виховна година, присвячена Дню української писемності та мови, на яку була запрошена О.І. Савченко-Гнатюк – письменник та поетеса, автор багатьох дитячих книжок та поетичних творів для дорослих, лауреат премії в галузі дитячої літератури.

    Вона розповіла студентам багато цікавих фактів пов’язаних з видавничою діяльністю, поділилася власними думками про місце книжки у вихованні особистості та сучасному житті людини та спогадами про свій досвід з написання та видання віршів та оповідань.

     Одних з напрямків літературної діяльності Ольги Іванівни – популяризація стародавнього традиційного українського слова. Вона в своїй творчості свідомо використовує давні українські слова та назви, які на даний час уже не вживаються в повсякденному спілкуванні. Їх повернення до словникового запасу українців сприятиме збагаченню сучасної української мови, відродженню традицій та становленню національної відомості.

   Під час зустрічі письменниця ознайомила присутніх з своїми книгами, ілюстрації до більшості з яких були створені Антощук Г.О. адже їх творча співпраця триває більше двадцяти років. Студенти мали можливість переглянути також книжки інших авторів, проілюстровані Антощук Г.О..

    Наостанок Ольга Іванівна Савченко-Гнатюк прочитала декілька своїх поетичних творів та відповіла на запитання студентів.

   Зустріч виявилась пізнавальною та дуже цікавою.

IMG-4b965d87f18882d3edbfe0e0d63fcef2-V-1

IMG-cb30de528abc4b975ff7025d7da8cae8-V-1

IMG-eef61699edd2bb6b4c882e9d9f64e69b-V