Що таке коронавірус?
Коронавіруси – це група вірусів, які здатні викликати захворювання у людей та тварин. На сьогодні відомо більше двадцяти коронавірусів і вони поширені на всіх континентах та материках, окрім Антарктиди. У людини коронавіруси спричиняють гострі респіраторні захворювання (ГРЗ). ГРЗ, спричинені цими вірусами, зазвичай мають легкий або дуже легкий перебіг. У більшості випадків такі хворі навіть не звертаються за медичною допомогою. І лише окремі коронавіруси, яких є три, у частині випадків можуть спричиняти захворювання з тяжким перебігом та несприятливими наслідками. Одним із таких вірусів є новий коронавірус, який був відкритий у грудні 2019 року і отримав назву SARS-CoV-2. Захворювання, яке спричиняє цей вірус, отримало назву COVID-19.
Джерело інфекції
Джерелом зараження при COVID-19, як і при інших ГРЗ, спричинених коронавірусами, є хвора людина. Хвора людина виділяє віруси у довкілля з крапельками слини та слизу при чханні, кашлі, розмові. Зараження здебільшого відбувається повітряно-краплинним шляхом при вдиханні здоровою людиною контамінованих вірусами великодисперсних частинок слини чи слизу.
Симптоми і перебіг захворювання
Зараження новим коронавірусом (SARS-CoV-2) здебільшого не несе загрози для здоров’я, а тим паче, для життя інфікованого. Більше ніж у 80% інфікованих хвороба перебігає у вигляді легкого ГРЗ. Найбільш частими симптоми є підвищення температури тіла, втомлюваність, біль у м’язах, сухий кашель. Рідше спостерігаються біль голови, біль у горлі, запаморочення, нежить, чмихання. Інколи можуть мати місце атипові симптоми, такі як діарея, нудота, блювання. Разом з цим у частини інфікованих захворювання набуває тяжкого (14%) та вкрай тяжкого (5%) перебігу у вигляді тяжкої пневмонії, пневмонії з гострим респіраторним дистрес-синдромом, на фоні яких виникає дихальна недостатність. Тяжкі форми COVID-19 здебільшого виникають у людей похилого віку (70-80 років і старше), у людей з надмірною вагою та наявними супутніми захворюваннями (бронхіальна астма, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання тощо).
Профілактика зараження
– часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
– під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою; уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
– якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;
– не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.