Подорож до Кам’янця-Подільського та Хотина

     Із групою В-32 теплого осіннього вихідного дня ми вирушили у подорож до Кам’янця-Подільського.

    Взагалі, із своєю групою ми об’їздили вже багато чудових місць України: Умань – Вінниця – Тульчин – Вороновиця – Меджибіж, Львів – замки Львівщини (Олеський, Підгорецький, Свіржський, Золочівський), Збараж – Зарваниця – Джуринські водоспади, Вишневець – Кременець – Білокриниця, Дубно – Луцьк, Коломия, і ось – Камінь на Подолі.

    Кам’янець – місто, в якому життя вирувало з давніх часів: епохи неоліту, бронзи, заліза, часів скіфів, Трипільської культури, Галицько-Волинського князівства, зазнало воно панування Золотої Орди.

     У 1362 р. литовський князь Ольгерд на Синіх водах переміг монголо-татар і заволодів Поділлям, приєднавши його до Великого князівства Литовського, а далі – Польща і Річ Посполита, Османська імперія, царська Росія – кожна із держав залишила свою культуру.

     У середні віки литовськими князями Коріятовичами була збудована одна з найбільших оборонних споруд України, фортеця, що займає провідне місце у світовій історії оборонного зодчества, і в наш час є одним із семи  Чудес України.

      Із фортецею пов’язані різні цікаві історії, одна із них говорить про те, що син коменданта фортеці Йозеф Вітт, одружився з Константинопольською гречанкою Софією Глявоне –Челіче,  її викупив за  2 млн. золотих польський магнат Станіслав Щенсни Потоцький, який одружився із красунею і подарував їй парк, названий на її честь «Софіївка».

    Про кожен квартал старого міста можна говорити багато: вірменська община, будинок, в якому перебувала Директорія УНР із Симоном Петлюрою, кафедральний собор апостолів Петра і Павла, міський магістрат, ратуша, православні і католицькі храми  та багато ін.

     Поблукавши вуличками Кам’янця-Подільського, ми побачили багато цікавих старовинних споруд.

     А далі – переїзд до Хотина. По дорозі побачили невеличкий куточок лісосмуги, який був весь в осінньому листі різних кольорів. Як не зупинитись на фото паузу і не помилуватися осіннім листям?!

     І ось величава фортеця Хотина. Вона теж пережила століття і бачила під своїми мурами полчища воїнів Османської імперії, повстанців Мухи, народних месників Дитинки, вояків Дмитра Вишневецького, Петра Дорошенка, Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького.

      Цікавою, незабутньою та повчальною вийшла подорож, яка надовго запам’ятається студентам.

1

1а

1Б

2

3

4

5

20181021_152752

20181021_164533