Подорожуючи замками та палацами Західної України

     Травневими вихідними студенти групи В – 22 здійснили екскурсію найгарнішими куточками Волинської, Рівненської, Тернопільської областей.

      На Волині, у Луцьку, зберігся чудовий середньовічний замок, який називають ще замком Любарта. Луцьк – одне з найстаріших міст України. На думку науковців, він існував уже у ІХ ст. До ХІУ ст. належав руським князям з династії Рюрика, пізніше був захоплений Литвою. У 1340 – 1383 рр. Луцьк служив столичною резиденцією Великому Литовському князеві Любарту, а згодом – Вітовту, який у 1429 р. організував тут великий з’їзд монархів європейських держав, з метою обговорення пошуків спільної протидії від загрози Османської імперії.

        Після Люблінської унії Луцьк відійшов до об’єднаної польсько-литовської держави Речі Посполитої, а у ХУІІІ ст. внаслідок поділу Речі Посполитої між Пруссією, Австрією і Росією його було включено до складу Російської імперії. До складу створеної величезної Волинської губернії увійшли сучасні Волинська, Рівненська, Житомирська області та частини Тернопільської  і  Хмельницької областей. У 1921 р. ці землі знову були захоплені Польщею. На початку Другої світової війни Волинь та інші західноукраїнські землі були приєднані до Української РСР. Попри війни замки, фортеці, палаци вціліли, їх відреставрували і ми маємо змогу насолоджуватися їх величчю і красою.

        Від Луцького замку направились ми на Рівненщину до Дубнівського замку – фортеці. Споруджена вона у ХУ ст. князем Василем Острозьким. Його онук Костянтин, впродовж 1485 – 1506 рр. модернізував її. Дубнівський замок став одним із наймогутніших твердинь і відігравав важливу роль в історії Волині. Мури замку – фортеці встояли перед нападом татар, витримали облогу військ Богдана Хмельницького у1648р., у 1660р. не скорилися московським військам. Саме під Дубнівським замком відбувалися трагічні події, що лягли в основу твору М. Гоголя «Тарас Бульба». Тут служив сотником Северин Наливайко.

        Багата на замкові споруди тернопільська земля.

      Зацікавила студентів історія Кременецької фортеці, що знаходиться на горі Бона або Замковій, звідки відкривається надзвичайно гарний краєвид усього міста Кременця.

        Відвідали також прекрасні палацово-паркові комплекси у Білокриниці та Вишнівці.

      Студенти отримали багато нових вражень, додаткових знань. Такі поїздки, екскурсії роблять незабутніми студентські роки. Вихованці їх згадують з теплотою після навчання.

1-V

2V

3a-V

4-V

5-V

6-V

7-V

8V

9V

IMG-46ca68dc50c86f5a9dfe545e8d9b2c73-V

IMG-fedc113fd11185c4b346054d229906e5-V