Запали свічку пам’яті у своєму вікні

   Голодомор 1932-1933 рр. був не випадковим явищем природного чи соціального походження, а наслідком цілеспрямовано застосованого більшовицькою владою терору – голодом, тобто геноцидом.

    Як  писав  відомий  американський  дослідник  Голодомору   Джеймс  Мейс,  «Примусова колективізація була трагедією для всього радянського селянства, та для українців то була особлива трагедія.

    Традиційно, в четверту суботу листопада, в Україні  відзначають  пам’ятний  день  жертв Голодомору 1932-33 років.

    Студентами першого курсу, В-11 групи, спільно з викладачем Карасьовою М.В.   на  занятті  з “Всесвітньої  історії” було  проведено  захист  студентських проектів з нагоди  відзначення пам’ятної  для українського народу  дати.

скрін 1

     Студенти  переглянули документальні відео та фотоматеріали,  про  жорстокі факти із життя українців, свідчення  очевидців, зачитали  вірші  про голодні роки  (Кучерява Олександра, Щорчук Інна,  Кирстя Павло, Мельник Микола, Гаврилюк Олександр, а Тиней Маргарита  підготувала   тематичну  презентацію.)

      В уяві кожного постали жахливі картини знущання над українцями: опухлі і змучені від голоду діти, зневірені та знедолені дорослі, люди похилого віку.

    Молодь  доводила, та аргументувала, що масове фізичне винищення українських хліборобів штучним голодом було свідомим терористичним актом тоталітарної системи проти мирних людей, внаслідок чого зник не тільки численний прошарок заможних і незалежних від держави селян-підприємців, але й цілі покоління землеробського населення. Було підірвано соціальні основи нації, її традиції, духовну культуру та самобутність.

   Голодомор 1932-33 років – це свідомо заподіяна акція. Як свідчать документальні джерела, хліб в Україні був, але хліб з України забрали.

    Глибокий слід, залишений Голодомором 1932-1933 рр. в історії України ніколи  не стихне.  Всеосяжність цієї національної катастрофи можна збагнути лише глибиною внутрішнього потрясіння кожного, хто вважає себе цивілізованою людиною.

     Запали свічку пам’яті у своєму вікні 28.11.2020 року о 16:00  для них.

Неоплаканих і невідспіваних…

Похованих без труни  й молитви…

Позбавлених могили й шани…

Пом’янімо  мільйонні  жертви, які  голодом винищив кат…